Nikola-Tesla-3.jpg

О ТЕСЛИ

                                                                                                                   

„Ако мислите на тог човека, који је заиста проналазио, који је другим речима, стварао и истраживао - а не само побољшавао што су други већ открили -, онда је Никола Тесла, без најмање сумње, највећи истраживач, не само ових времена, већ целе историје.... Његова фундаментална и истовремено револуционарна открића (проналажења, истраге) по ознаку њихове мудрости (мудре прогресивности), су у неизменљивој историји интелектуалног света без премца.“ 

                                                                                                                                                     Хуго Гернсбак

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у селу Смиљан код Госпића од оца Милутина, свештеника српске православне цркве, и мајке Ђуке рођене Мандић која, такође, потиче из свештеничке породице. Иако је била неписмена, Ђука је била паметна, храбра и племенита жена.
Никола је почео школовање у родном Смиљању , затим школу у Госпићу и Карловцу. Уписао се на студије електротехнике у Грацу 1875., а касније је студирао у Прагу.
Прво запослење Николе Тесле је било у Будимпешти где је започео свој велики проналазачки период. После годину дана прешао је у Париз у Едисонову електричну компанију. Проналазачки рад је наставио у Њујорку где је отишао 1884. гогине.Никола Тесла  је један од највећих проналазачких и научних умова у читавој историји човечанства. Наш славни научник је оставио за собом више од 700 изума. Без његових изума не би било могуће замислити савремену технологију и савремено доба. Најзначајнији Теслини изуми и открића су: 
*Први електромотор на наизменичну струју (1887)
*Теслин трансформатор ,за производњу високог напона високе фреквенције (1891)
*На пољу расвете у својој лабораторији је користио флуоресцентна светла и изумео неонско осветљење 
*Теслин изум радија и бежичног преноса података (1898) 
*Електрични мотор који се данас примењује од индустријских машина до кућних апарата.

Умро је у Њујорку 7. јануара 1943. године.

Powered by WebExpress